Tässä toissa viikonloppuna tästä päivästä — 6.-8.10 (kynäilty 18.10) — päätin tietoisesti lykätä työaktiivisuusvaihdetta vähän isommalle siviilielämässäni, kun Lounasruoat — alue, jonka alkamista olen jo kerennyt odottaakin tässä Kahvilapalveluissa kärvistellessäni — tekkee alkuaan. Haluan olla valmis uuden oppikokonaisuuden tarjoamiin haasteisiin ynnä muuhun sellaiseen.

 

Perjantaina oli sukua kylässä, joten oli väistämätöntä että iltaa pitkin tulisi tarpeelliseksi laittaa evästä. Yötä olivat siis. Vieraat olivat pakanneet mukaan muutaman paketillisen grillimakkaraa ja valmiiksi maustettuja ranskanperunoita. Nähdessäni tämän mittavan määrän raaka-aineita tunsin kokin veren juoksevan suonissani ja kävin makkaroihin käsiksi. Varsinaista ruoanlaittamiskohtaista suorittamista ei makkaraperunoiden valmistamisessa ollut, mutta päätin kompensoida sitä nimellistä miinusta tämän asian ihanuudessa sillä, että laitan ruoalle ottimen, syömisastiat ja mahdollisesti mieluiset mausteet pöydälle odottamaan ottajiaan.

"Ruoka on valmista!"

 

Lauantaina päätin aloittaa tekemällä paikallisen herkun. Olin oppinut RakettiSpagettiin tehdyn jauhelihakeiton tekemisen viime vuonna koulussa — perinteinen keitto on ollut persoonallinen inhokkiruokani sitten syntymäni — ja sen maku ja mukava suutuntuma olivat varsinainen valaistus. Vielä enemmän kuin minä itse, äitini tykästyi ruokaan, ja kertoessani hänelle Perjantai-iltana tekeväni Lauantaina pitkästä aikaa kotona jotain — aktiivisempi ote ruoantekoon oli tiedostettu etukäteen jo silloin — hän vaati jauhelihakeittoa.

Ruoasta tuli ruokakermateitse tehdyllä täyteläisellä maullaan, al dente keittojuureksillaan varsin miellyttävä kokemus kaikille. Jauheliha oli vähemmän rasvaisesta päästä, joten ruoan ravintoarvot päättyivät niin kohdilleen kuin kermaan tehdyssä seoksessa uskaltaa toivoa; ja raaka-aineet olivat hintavasta Oulunsalon K-Supermarketistakin ostettuna edulliset.

 

Tämä puolestaan oli yksi lauantai-illan teoksista. Laitoin kuvassa oleviin toasteihin pohjiksi paahtoleivät, joista sahateräisellä veitsellä leikkasin reunat irti ja laitoin kannellisessa muovikupissa jääkaappiin (vanhemmat eivät tykkää kun heitän syötävää ruokaa pois, joten jätän heidän huolekseen). Joka toisen puolikkaan voitelin Yrttitarha-tuorejuustolla ja joka toiseen laitoin X:n ketsuppia ja +:n sinappia. Kummatkin puolikkaat kummastakin kerrosleivästä saivat kymmenen lyhyttä nakintynkää päälleen, ja kahdelle neljästä puolikkaasta siivutin pari siivua Gouda-juustoa. Leivät paistuivat grillissä muutaman minuutin, ja olivat valmiit.

 

Sunnuntai-iltana tein Valion ohjeella tortillalasagnen, joka on yksi ylpeimmistä aikaansaannoksistani (räpsin enemmänkin kuvia, kuin blogissa näytän; valitsin tänne vain parhaat). Hassu juttu tässä on se, että koskaan, edes koulun keittiöpäivillä en ole lasagnea ennen tehnyt. Pääkohdiltaan ohje oli yksinkertainen vaikkakin tuotti paljon isohkoa tiskiä. Tortillapohjat, jotka laikkasin suorakulmion muotoiseen vuokaan kerroksiksi, olivat myös halvempia kuin pastaratkaisu viikkoa myöhemmin osoittautui olemaan. Kastike oli ruokakermapohjainen; Valion Kolme Juustoa-ruokakerma palveli valmistuksessa.

 


 

Lisäksi alkavan viikon Maanantaina ja Tiistaina työssaoppimispaikassani, Leo's Leikkimaassa tein omat lounaani itse bistroravintolan yhteydessä.

 

Maanantaina Tacotortilla ranskalaisilla

Tiistaina Bacon Burger ranskalaisilla